Dieta bogata w potas

Potas to elektrolit, który spełnia w organizmie szereg istotnych funkcji. Wśród podstawowych właściwości wyróżnia się regulowanie gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej oraz pozytywny wpływ na pracę układu mięśniowego i nerwowego. Dieta bogata w ten pierwiastek powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na poziomie 4700 mg w przypadku osób dorosłych. Jeżeli jednak pojawią się niedobory, konieczne jest sięgnięcie po suplement diety, na przykład zawierający cytrynian potasu.

Rola potasu w organizmie

Wśród głównych funkcji, które potas spełnia w organizmie, wyróżnia się:

  • regulowanie gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej,

  • utrzymanie prawidłowego pH krwi,

  • regulowanie ciśnienia krwi,

  • pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego,

  • regulowanie pracy serca,

  • wpływa na przemianę białka i węglowodanów,

  • regulowanie wydzielanie insuliny,

  • potas jest również składnikiem soków trawiennych.

Potas w diecie – gdzie go szukać?

Zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi w codziennym jadłospisie powinno znaleźć się tyle produktów zawierających potas, aby dostarczyć do organizmu ok. 4700 mg tego pierwiastka (w przypadku osoby dorosłej). Zapotrzebowanie zarówno na ten, jak i każdy inny związek jest jednak ściśle uzależnione od płci, wieku, a także stanu zdrowia. Na wielkość zapotrzebowania organizmu na potas może wpływać również aktywność fizyczna oraz zażywanie niektórych leków.

Zwiększone zapotrzebowanie na pierwiastek pojawia się również w okresie ciąży i karmienia piersią. Dieta, która jest bogata w produkty wysoko przetworzone, jest uboga w potas oraz inne cenne składniki odżywcze. Pierwiastek ten jest głównie obecny w warzywach i owocach. Jego obecność w diecie ma między innymi zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu oraz kamicy nerkowej.

Niedobór potasu może być szkodliwy dla organizmu człowieka. Pierwiastek możemy dostarczyć wraz z dietą, o ile będziemy spożywać urozmaicone posiłki. Związek ten jest obecny w różnych grupach żywności, dlatego też teoretycznie łatwo znaleźć produkt, który będzie nam smakował i jednocześnie był bogatym źródłem potasu. Pierwiastek ten znajduje się w popularnych w Polsce ziemniakach, które stanowią bazę wielu dań. Szacuje się, że w przypadku przeciętnego Kowalskiego pokrywają one średnio około 25% dziennego zapotrzebowania.

Nie powinniśmy jednak ograniczać swojej diety wyłącznie do ziemniaków. Możemy wyróżnić cztery główne grupy produktów, w których znajdziemy potas. Oto one:

  1. żywność o bardzo wysokiej zawartości potasu (1000 – 2000 mg / 100 g produktu) – soja, kakao, suszone morele, nasiona fasoli, koncentrat pomidorowy,

  2. żywność o wysokiej zawartości potasu (500 – 1000 mg / 100 g produktu) – figi suszone, soczewica, groch, rodzynki, pestki dyni, słonecznik, orzechy arachidowe, awokado, natka pietruszki,

  3. żywność o średniej zawartości potasu (100 – 500 mg / 100 g produktu) – orzechy włoskie, mięso z piersi indyka, melon, buraki, seler, pomidory, cielęcina, wołowina, jajka,

  4. żywność o niskiej zawartości potasu (poniże 100 mg / 100 g produktu) – sok marchewkowy, ser gouda, oliwa, margaryny.

W przypadku niedoboru potasu, który może pojawić się na skutek różnorodnych czynników, konieczne jest włączenie do diety suplementacji. Wysoko biodostępną formą tego pierwiastka jest cytrynian potasu. Cytrynian potasu zawarty jest w preparacie Potassium marki Cheers. W jednej kapsułce znajduje się aż 260 mg pierwiastka. Wysoka bioprzyswajalność sprawia, że regularnie zażywany suplement diety Potassium wspomaga walkę z niedoborem potasu w organizmie, a także utrzymuje go na właściwym poziomie, zapobiegając ewentualnym brakom.

[Głosów:1    Średnia:5/5]