Popularne wina Ameryki Południowej

Francja, Włochy i Niemcy to od stuleci najwięksi europejscy producenci win. W Polsce coraz częściej można kupić także wina z innych kontynentów. Do tych, które wybierane są naprawdę bardzo często należą te pochodzące z Ameryki Południowej.

Wina z Argentyny

W Argentynie winorośl uprawiana jest w siedmiu regionach. Są to:

  1. La Rioja;
  2. Salta;
  3. San Juan;
  4. Salta;
  5. Rio Negro;
  6. Neuquén;
  7. Mendoza.

Wśród win argentyńskich najbardziej popularne jest Malbec. Centrum argentyńskiego winiarstwa jest Mendoza. Oprócz popularnego wina Malbec produkowane są tam także: Chardonnay, Cabernet, Syrah i Merlot. Argentyna ma także świetne wina musujące.

Wina chilijskie

Chile staje się prawdziwym potentatem w produkcji win. Winiarskie tradycje w tym kraju sięgają XVI wieku. Na szerszą skalę winorośl zaczęto jednak uprawiać w Chile dopiero w latach 30. XIX stulecia. Słynne regiony winiarskie Chile to:
Atakama. To region pustynny, uprawa winorośli i produkcja wina skupia się więc w dolinach dwóch rzek. Pierwsza winnica w tym regionie została założona w 1993 roku. Wina z tego regionu to między innymi Talinay Chardonnay i Pisco;

Valle Central. Łagodny i ciepły klimat sprawia, że produkcja wina koncentruje się przede wszystkim w tym regionie;

  • Aconcagua;
  • Sur;
  • Coqimbo;
  • Maule;
  • Curico;
  • Malleco Valley;
  • Bio-Bio Valley.

Warte polecenia wina chilijskie to między innymi: De Martino Estate Cabernet Sauvignon, Casa Silva Gran Reserva Angostura Chardonnay. Chilijskie wina produkowane są ze szczepów winorośli sprowadzonych z Europy. Powstają tutaj nie tylko wina Chardonnay, ale także Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, a więc wina ze szczepów z regionu Bordeaux.

Wina z Urugwaju

Nie są w Polsce jeszcze tak bardzo popularne jak te z Chile. Zasługują jednak na uwagę. Narodowym szczepem jest tannat. Szczep ten wywodzi się z Francji. Pierwsze winnice w Urugwaju zostały założone przez hiszpańskich kolonizatorów w XVII wieku. Większość winnic skoncentrowana jest w okolicach Montevideo. Wśród produkowanych w Urugwaju win dominują czerwone. Ze szczepu tannat powstaje między innymi wino Don Pascual. Wśród białych wytrawnych win na uwagę zasługuje między innymi Sauvignon Blanc de Reserva Sur Lie z apelacji Cerro Chapeu.

Winiarstwo w krajach Ameryki Południowej stale się rozwija. Winnice zakładane są także w Peru, Brazylii i Boliwii. W Brazylii dominują szczepy pochodzące z Włoch. Dostępne w polskich sklepach dość rzadko. Stolicą boliwijskiego wina jest Tarija. Uprawiane szczepy to między innymi Cabernet Sauvignon, Riesling i Chardonnay.

[Głosów:1    Średnia:5/5]